Kopūstai

Viena daržovė – daug naudingų medžiagų

Įvairios kopūstų rūšys jau tūkstančius metų auginamos Europoje ir Viduržemio jūros regione. Žmogus atrado begalę kopūstų veislių, kurios skiriasi savo skoniu, forma ir netgi spalva. Tarp labiausiai žinomų kopūstų veislių yra klasikiniai žalieji, raudonieji, kininiai, briuseliniai ir žiediniai, kuriuos mes
valgome kasdien!

Viskas, ką reikia žinoti apie kopūstus

Kopūstai turi mažai kalorijų (100 g virtų kopūstų yra 23 kcal), tačiau juose daug vandens ir skaidulų, todėl jie puikiai tinka subalansuotai mitybai. Kopūstai pasižymi maistinėmis savybėmis, stiprinančiomis mūsų imuninę sistemą, juose daug vitamino C ir įvairių mikroelementų. Skanus, nereikalaujantis ilgo paruošimo, kopūstas gali būti valgomas visus metus. Nuplovusi kopūstą, jį susmulkink, įpilk salotų padažo, įberk keletą graikinių riešutų, razinų ar šoninės gabaliukų, ir turėsi nuostabius pietus.

Žiediniai kopūstai

Žiediniai kopūstai yra labai mėgiami prancūzų virtuvėje. Vis dėlto, jų auginimas reikalauja daug atsargumo ir dėmesio. Pavyzdžiui, augintojai turi rankiniu būdu sulankstyti lapus, kad kopūstai išliktų balti. Jei tai nebūtų daroma, ši daržovė nusidažytų ir kitokiomis natūraliomis spalvomis – žalia,
geltona, oranžine, netgi rožine ar violetine.

Žiedinį kopūstą paruošti yra labai paprasta: tiesiog nupjauk jo žiedus ir nuplauk. Jei kopūstas bus ruošiamas garuose, gaminimo procesas užtruks 5–10 minučių, verdant jį vandenyje – 15 minučių, o kepant orkaitėje – 30 minučių. Paruošusi kopūstą, jį pagardink druska ir lašeliu alyvuogių aliejaus. Daržove gali mėgautis iškart!