Brokoliai

Brokoliai – energijos bomba!

Brokoliai yra didelės kopūstų šeimos (lot. Cruciferae) dalis. Jie žinomi dėl naudos sveikatai ir didelio mikroelementų kiekio: vitamino C (brokoliuose jo dvigubai daugiau nei apelsinuose), mineralų (kalcio, fosforo, kalio, magnio) ir antioksidantų karotinoidų, kurie padeda išvengti tam tikrų širdies ir kraujagyslių ligų ir net vėžio.
Siekiant išsaugoti brokolių maistinę vertę, patariame jų neapdoroti, valgyti pusiau virtus arba žalius. Smulkinami, tarkuojami ar verdami brokoliai gamina sulforafaną, aktyvią molekulę, pasižyminčią priešuždegiminėmis savybėmis, kurios padeda kovoti su vėžiu ir žiemos gripu.

Brokolių paruošimas

Brokolių paruošimas neužima daug laiko. Žiedinę brokolių dalį atskirk nuo kotelio ir nuplauk. Jei juos ruoši garuose, jie išliks traškūs ir išsaugos maistines medžiagas. O jeigu vis dėlto nuspręsi juos virti, prieš tai brokolius trumpam panardink lengvai druskuotame, verdančiame vandenyje, palaikyk keletą minučių ir sudėk į šaltą vandenį. Taip brokolis išlaikys ryškią žalią spalvą.

Patarimai

Nebijok valgyti šios daržovės žalios! Taip organizmas gaus daugiausiai naudingų medžiagų: kalcio, vitamino C ir kitų vertingų mikroelementų. Norėdama brokolį ilgiau išlaikyti šviežią, įdėki jį į popierinį maišelį ir laikyk šaldytuvo apačioje ne daugiau kaip 4 dienas. Neišsigąsk – visi brokoliai laikui bėgant tampa gelsvi.